U bent hier

Denemarken 2006 deel 2

Door joost op ma, 02/05/2011 - 20:39
Odrecht onder zeil

REISTRAJECT 2: LIMFJORD Wij zullen wat uitgebreider stilstaan bij ons bezoek aan de Limfjord en niet alleen omdat het de eerste maal is dat we hier rondvaren. Maar vooral omdat het een interessant gebied is zowel qua historie als qua natuur. De Limfjord is een stelsel van binnenzeeen en nauwere en bredere vaarwaters dat zich uitstrekt van Oost naar West dwars door het Noorden van Jutland heen. Het is een open water vanaf de Oostzee (Hals) tot aan de Noordzee (Thyboron). De afstand tussen deze beide plaatsen is ca. 170 km. De verbinding met de Noordzee is ontstaan door een tweetal vloedgolven in 1825 en 1862. De eerste nabij Agger verzandde spoedig maar de tweede bij Thyboron is steeds opengehouden.Vanaf die tijd onstand er een levendige handel met Engeland (vee, graan) en later ook met Noorwegen. Thyboron werd en is een van de belangrijkste vissershavens van Denemarken. Wij hadden verwacht dat de Limfjord zeer druk bevaren zou zijn in het zomerseizoen vooral met het prachtige weer van dit jaar. De fjord is nml een van de meest aantrekkelijke zeilgebieden voor kleinere en middelgrote zeil- en motorboten in West Europa die we kennen . Maar overal waar we kwamen was het een en al rust. Een verklaring hiervoor is wellicht dat Noord Jutland dun bevolkt is en dat het voor buitenlanders nogal ver is (en niet altijd eenvoudig) om er te komen. Op Zondag 23 Juli komt Marieke 's avonds aan boord. Zij heeft het vliegtuig genomen van Amsterdam via Kopenhagen naar Aalborg.Wij hadden die dag al het minst aantrekkelijke stuk van de Limfjord gevaren nml de ca 30 km van Hals (aan het Kattegat) naar Aalborg. Aalborg (bekend van de Aalborg aquavit) is de 4e stad van Denemarken. Niet zoveel te zien maar wel gezellig om door te wandelen. Zoals langs de Budolfi kerk uit de 16e eeuw waaraan een aanbouw staat uit 1899 het geboortejaar van de Odrecht. Ook kent het stadje een straatje dat louter uit restaurantjes bestaat: de Jomfru Annegade.

Ook het tweede gedeelte van de Limfjord nml dat van Aalborg naar Logstor is minder interessant (ca 45 km). Wij komen er een zweedse zeilboot tegen die met motorpech stuurloos ronddrijft. We hebben haar op sleeptouw genomen tot dat de schipper de motor weer in orde had. De Limfjord is zeer afwisselend qua landschap. Nu eens vlakke kusten met gele graanvelden dan weer bruin gekleurde klifkusten. Bossen afgewisseld door een paar huizen of zo'n typisch klein wit kerkje (met een grijs dak). Dan weer wordt het water breed dan weer versmtitle het zich om tussen twee eilanden door te gaan. Overal prachtige ankerplaatsen zoals bij het eiland Livo. We lezen op internet dat een of andere engelse professor een onderzoek gedaan heeft waar is uit gekomen dat Denemarken het gelukkigste land van de wereld is (Nederland staat op de 15e plaats). We kunnen het wel begrijpen: de rust, de gemoedelijkheid maar ook de prima voorzieningen en een goed georganiseerd land. Of komt het omdat je er naast een drive in Mc Donalds ook een drive in apotheek en bakker hebt? Marieke verlaat ons na een weekje meevaren in Thisted om terug te gaan naar Nederland. Ook zij heeft genoten van de rust en kan weer de nodige herinneringen mee naar huis nemen.

Wij varen verder door de Limfjord in de richting van de Noordzee. De komende 2 dagen zullen we doorbrengen in Doverodde. In de nabije omgeving zijn veel Hunnen graven uit het bronzen tijdperk (ca 3500 jaar geleden) bewaard gebleven. Wij pakken de fiets en gaan van de ene (Hunnen) begraafplaats naar de andere. Bij Ydby Hede zijn 49 grafheuvels verspreid in het heidegebied en bij Langhoje zijn 2 langwerpige grafheuvels te zien. Doverodde zelf kent een oud koopmanspakhuis uit 1850 (van een engelse koopman) dat gerestaureerd is en waarin een museum is gevestigd. Hier kunnen we onze kennis over de geschiedenis van de Limfjord bijspijkeren. Denemarken kent veel graansilo's en die zijn niet steeds meer in gebruik. Zoals die van Doverodde die verbouwd is tot museum en uitkijktoren (42 meter hoog met een wenteltrap maar ook een lift). We genieten er van een prachtig uitzicht. Na ons verblijf in Doverodde brengen we een bezoek aan het prachtige eiland Veno. We liggen daar voor anker en gaan met ons bijbootje naar de wal. We bezoeken er o.a. het kleinste kerkje van Denemarken (van 1563 met 20 kerkbanken). We genieten er van een prachtige zonsondergang. Dit eiland en de omgeving is weer een en al rust. Weinig of geen mensen te bekennen. Zoals ook dezer dagen in Nederland krijgen wij hevige regen- en onweersbuien over ons heen. Koelt lekker af en spoelt al het zout van het dek.

Limfjordmuseum
Op sleeptouw

En dan bereiken we op Woensdag 2 augustus het einde van de Limfjord aan de Noordzee kant. Daar ligt het plaatsje Thyboron. Het is een van de grootste vissershavens van Denemarken. Maar verder stelt het niet veel voor. Een goed visrestaurant kun je er niet vinden en zelfs verse vis is niet ruimschoots voorhanden. Alle vis wordt er overgeslagen en gaat meteen weg. Odrecht ligt naast de bekende "Den Roden Hal" in Thyboron We zijn nu aan het einde van de Limfjord en hebben daarmede ons doel bereikt. Vanaf hier gaan we op de terugweg.

We verlaten Thyboron en beginnen onze terugreis naar Nederland. Maar eerst gaan we de hele Limfjord in omgekeerde richting varen om bij Hals op de Oostzee (Kattegat) te komen. We brengen een bezoek aan het havenplaatsje Logstor. Dit plaatsje heeft een rijke geschiedenis en is van groot belang geweest voor de handel op de Limfjord. Om van de Oostzee naar het Westelijke deel van de Limfjord te komen moest je bij Logstor over een zandplaat. Daarom werd alle vracht er vanuit de grotere schepen overgeslagen op pramen die over de zandplaat werden getrokken. Vervolgens werd alle weer in andere grotere schepen geladen. Om dit probleem te omzeilen werd er bij Logstor een 4 kilometer lang kanaal gegraven door Frederik de 7e. Hierdoor kon je om de zandplaat heen varen. Het kanaal was in 1861 gereed en is tot begin 1900 gebruikt. Daarna werden de schepen te groot en werd er een geul gebaggerd door de zandplaat. We bezoeken er het zeer interessante Limfjordmuseum dat gehuisvest is in het voormalige kanaalkantoor. De Limfjord was vroeger een bron van vis: veel haring en mosselen. Heden ten dage is dat voorbij en zijn er nog wat kleinere aalvissers overgebleven.

Rob en Nienke Klein in Aalborg

Vertrek uit Aalborg

Op Zaterdag 5 Augustus komen we opnieuw in Aalborg waar we ook de heenreis een nacht hebben gelegen. Daar komen Rob en Nienke Kleijn ons opzoeken. Zij maken een korte vakantiereis door Denemarken. 's Avonds gezellig gegeten in "de" uitgaansstraat van Aalborg: de Jomfrue Anne Gade. Heel Aalborg paradeert er deze avond door dit straatje waar we buiten aan een tafeltje van onze maaltijd genieten. Op zondagochtend gaan we vroeg weg. De verkeersbrug van Aalborg opent voor ons al om 7 uur in de ochtend.

En wanneer we erdoor zijn en de brug zich achter ons sluit laten we een prachtig vaargebied achter ons waar we 2 weken met veel genoegen hebben doorgebracht. Drie uur later passeren we Hals en zijn weer op de Oostzee .