U bent hier

Noorwegen 2005 deel 1

Door joost op ma, 02/05/2011 - 21:04

REISTRAJECT 1: VAN ENKHUIZEN VIA HORUP HAV NAAR VEJLE

Het is 14 juni 2005. Vandaag begint onze vierde lange reis naar Scandinavie. In 2002 voeren we via Denemarken naar de Oostkust van Zweden. Vervolgens door het Gotakanaal en wederom via Denemarken terug. In 2003 gingen we opnieuw naar Zweden maar nu door tot aan Stockholm. En in 2004 maakten we een lange reis door Denemarken en deden daarbij o.m. Kopenhagen aan. Dit jaar staan Noorwegen en Oslo op het programma. We zullen zien of we dit doel ook werkelijk gaan halen. De heenreis begint zoals gebruikelijk met een tocht over het IJsselmeer dan de sluis door bij Kornwerderzand en bij Harlingen weer naar binnen. We kunnen die eerste dag nog Leeuwarden voorbij varen en meren voor de nacht af op een prachtig rustig plekje aan de Dokkumer Ee. Daar genieten we van de meegebrachte asperges.

We varen vervolgens uiterst vlot over de nederlandse en duitse wadden. De tweede nacht liggen we op het eerste duitse waddeneiland Borkum. We doen zoals bijna elk jaar de haven Hooksiel aan. Deze plaats ligt aan de rivier de Jade en je moet eerst door een sluis om na ca 3 km bij het plaatsje te komen. Het is er altijd rustig. Ook de tocht over de rivier de Elbe en het Kieler kanaal gaan zeer snel. We maken dan ook wel lange vaardagen van 10 tot 12 uur. We komen midden in de Kieler Woche terecht. Dit is een grote zeilwedstrijd waar honderden boten aan mee doen. De waterpolitie verzoekt ons niet door de wedstrijdvelden te varen maar er omheen. Wanneer we oversteken van Kiel naar Denemarken hebben we een onverwachte ontmoeting met een onderzeeboot. En zo bereiken we op maandag 20 juni in precies 1 week Horup Hav in Denemarken. Dit plaatsje hebben we al vele malen bezocht maar het is altijd weer een verademing om er bij te komen van de snelle reis naar Denemarken. We tracteren ons op een heerlijke vismaaltijd in het Baltic Hotel. In de komende dagen varen we wat rond in het gebied van de Als fjord. Deze prachtige maar smalle fjord ligt tussen Jutland en het eiland Als. We gaan allereerst naar Augustenborg. Een weerzien want ca 20 jaar geleden hebben we daar bijna 10 dagen moeten liggen met een kapotte schroefas. Nu is alles er veel groter maar de oorspronkelijk werf is er nog en daar meren we voor de nacht af. We konden toen nog niet voorzien dat we er enkele dagen later weer zouden terugkeren. We nemen alle tijd om er te wandelen naar het oude hertogelijk paleis dat nu een sanatorium is. Er is een prachtige tuin en een groot bos bij. We wandelen onder de eeuwen oude bomen en plukken wilde frambozen.

Na Augustenborg brengen we een bezoek aan Kalvo. Daar maken we op 23 juni het feest van St Hans mee. Door het branden van grote vuren worden de boze geesten verdreven (bij voorkeur naar Duitsland). We hebben al dagen lang prachtig weer en we hebben dan ook alle gelegenheid om van de zon te genieten en te barbecuen. We blijven een dagje liggen in Kalvo (we liggen er voor anker) en die dag gebruik ik om uitvoerig met KPN te bellen. Er heeft zich nml. een probleem voorgedaan met mijn internet verbinding. Dit jaar ben ik over gestapt op een snellere zgn GPRS verbinding. Helaas werkt die sedert Horup Hav niet meer. Daardoor kan ik niet meer e-mailen en heb ook geen toegang meer tot internet. Mijn website kan ik ook niet meer bijwerken. Na veel moeite kom ik uiteindelijk bij de juiste persoon bij KPN terecht die mijn probleem noteert en belooft er aan te zullen werken. Nu maar afwachten. We hebben een ander probleem en dat is een gebroken bout van de dynamo. Die moet gerepareerd worden en daarom besluiten we terug te varen naar de werf in Augustenborg. We komen daar op Zaterdag 25 juni aan en moeten wachten tot maandagochtend. Op maandagochtend om half negen komt de monteur en een uurtje later is alles weer in orde. We varen de komende dagen verder naar het Noorden om op 30 juni in Vejle aan te komen. Daar zullen we een aantal dagen blijven. De stad is niet erg interessant (overigens liggen we in een jachthaven met een bizonder vriendelijke en behulpzame havenmeester) maar het zal het uitgangspunt zijn voor een bezoek aan Legoland met Karin en de kleinkinderen Sebastian en Laetitia.

Denemarken
Denemarken

BEZOEK AAN LEGOLAND

 Op zaterdag arriveren Karin, Sebastian en Laetitia met het vliegtuig uit Parijs op het vliegveld van Billund. Dit tweede vliegveld van Denemarken ligt ca 30 km ten Westen van Vejle. Voor Sebastian is het een weerzien met de Odrecht omdat hij het vorige jaar ook al een paar dagen is meegevaren. Maar voor Laetitia is het de eerste keer. In reddingsvesten gehuld ontdekken zij al gauw de sport van het kwallen vissen. Maar het eigenlijke doel van de reis is een bezoek te brengen aan Legoland. In 1977 en in 1983 waren wij ook al met de Odrecht in Legoland maar toen om met onze kinderen Karin, Ingrid en Marieke het pretpark te bezoeken. Overigens was dat toen in gezelschap van twee bevriende schepen (Cumulus en Kaat Mossel) met eveneens de nodige jeugd aan boord. Nu gaan we met zijn vijven en brengen een hele dag door in het inmiddels aanzienlijk grotere park. Volbeladen met dozen lego speelgoed en vol van de overweldigende indrukken keren we terug naar de boot. De komende dagen zullen we nog wat rondvaren waarbij de kinderen schelpen gaan zoeken op het strand en Karin spelevaart in de haven.

Denemarken

Op donderdag 7 juni in Horsens nemen we afscheid van onze tijdelijke bemanning die terugvliegt naar Parijs.