U bent hier

Zweden 2000 deel 3

Door joost op za, 15/02/2014 - 14:53

 

We laten het Gotakanaal achter ons en komen op de Vanern waar onze eerste haven Mariestad is. Vandaar komen we bij Spiken waar we voor anker gaan. We bevinden ons in een prachtig beschut scherengebied (Ekens skargard).

Door naar Vanersborg. Hier komt Marieke aan boord (gevlogen vanaf Nederland naar Gothenburg en daarna de trein naar Vanersborg). Dat komt goed van pas want we moeten door een aantal grote sluizen van het Trolhattankanaal met elk een verval van ca 8 meter. 

Daarna komen we op de prachtige Gota Alv. Op Dinsdag 4 juli komen we in Gothenburg aan waar we afmeren in de jachthaven Lilla Bommens in het hartje van de stad. Er is een mooi uitzicht op de haven en de rivier.

We blijven 2 dagen liggen en verkennen uitgebreid de stad. We eten in een heel goed maar duur visrestaurant (Fiskkrogen). We nemen afscheid van Marieke die nog een paar dagen door Denemarken wil trekken (eerst de ferry van Gothenburg naar Frederikshaven) en wij varen weg naar Marstrand. We blijven een dag liggen om te kijken naar sail Marstrand. Daarna overgestoken naar Denemarken (Skagen). We krijgen een paar dagen van slecht weer (ZO 5, veel regen) en blijven in Skagen liggen. Net zoals veel andere schepen en de haven raakt dan ook overvol. Na vier dagen Skagen kunnen we weg en we gaan in een ruk (50 mijl) naar Hals waar we voor anker gaan in het Vejdyb bij de ingang van de Limfjord. Vanwege W 6-7 blijven we een dag liggen en dan door naar Mariager in de prachtige Mariager fjord. Gegeten in het uitstekende lokale restaurant Postkassen.

Van Mariager gaan we via Grenaa, Ebeltoft Vig, Egens Vig naar Moesgaard strand (rede). Daar bezoeken we het Moesgaard museum. Dan verder via Horssens, Vejle, Assens en Dyvig naar Horup Hav dat we goed kennen vanwege vorige bezoeken aan Denemarken (voor het eerst in 1977). In de Horup Kro de bekende deense haringschotel gegeten. Vandaar in 3 dagen door het Kieler kanaal naar Cuxhaven waar we op Zondag 30 Juli aankomen. Daar komt ook de Kaat Mossel (van Helgoland) en wij drinken champagne op ons weerzien en wisselen reiservaringen uit. Naa een dag wachten vertrekken we gezamenlijk richting Duitse wad. We gaan voor anker bij Fedderwardersiel. Dan door naar Hooksiel waar we met z'n vieren gaan eten in het Packhus. Dan via Langeoog, Norderney (waar Ingrid aan boord komt) en Borkum naar Lauwersoog (wij van Borkum af over hed wad en de Kaat Mossel over zee).

Nadat Ingrid in Lauwersoog van boord is gegaan varen wij via Leeuwarden en Makkum naar Enkhuizen waar we op Woensdag 9 Augustus aankomen. Hiermede komt onze lange vaartocht naar Zweden teneinde. We zijn 82 dagen onderweg geweest en hebben 1739 mijl afgelegd.