U bent hier

Zweden 2000 deel 2

Door joost op zo, 03/06/2012 - 17:30

 

Na een verblijf van 4 dagen in Simrishamn en een geslaagde 30e verjaardag van Ingrid verlaten wij op 13 Juni dit gezellige plaatsje.

In enkele dagen varen we via Karlshamn, Karlskrona (stad uitgebreid bekeken) en Kristianopel naar Kalmar. Ook dit stadje hebben we uitgebreid bekeken, Het is het een van de aardigste stadjes aan de Oostkust van Zweden.

Van Kalmar is onze volgende stop Borgholm op het eiland Oland. Hier pakken we de vouwfietsen en maken een mooie tocht door het land.

Oland

We vervolgens onze tocht naar het Noorden en genieten steeds meer van de prachtige zweedse scheren. Dat stelt wel de nodige eisen aan de navigatie- en stuurmanskunst want het is soms erg nauw en erg ondiep. Maar we beschikken over uitstekende zweedse kaarten en een prima kaartprogramma op de computer. We vinden mooie en rustige ankerplaatsen. Via de Orren fjord en de Lagnostromen komen we bij Mem.

Hier is het begin van het Gotakanaal. Eerst betalen we het kanaalrecht (Skr 3700 !). We passeren 3 sluizen en meren dan af in Soderkoping.

Odrecht Gotakanaal

Het Gotakanaal (Mem-Sjotorp) is 105 mijl lang. Er zijn van Oost naar West 38 opgaande en 20 neergaande sluizen. De tocht over de Vannern is 65 mijl en het Trollhattekanaal is 67 mijl met 6 neergaande sluizen. we hebben dus nog heel wat voor de boeg.
De opgaande sluizen in het Gotakanaal zijn lastig. Het water stroomt met veel kracht van voren de sluis in. De voortros is dan ook met de hand niet te bedienen. Daarom hebben we een constructie gemaakt waardoor we de voortros met de ankerlier kunnen inhalen. Na enkele sluizen oefenen werkt dat prima en zijn Titia en ik volledig op elkaar ingespeeld.

 

Mem

Op 21 juni (de langste dag) zijn we in Berg onder aan een trap van sluizen (7 plus 6). We eten prima in het plaatselijk restaurant waar Titia de voetbalwedstrijd Nederland-Frankrijk (3-2) kan zien.Daarna door naar Motala waar we een dag blijven liggen alvorens de Vattern over te steken.

Motala

We varen van Motala naar Vadstena waar we naast het 16e eeuwse slot afmeren. We bezoeken er het Birgitta klooster. Ook hier kan Titia in het plaatselijke restaurant naar voetbal kijken. Dit keer Nederland Joegoslavie (6-1). Als we de Vattern over zijn komen we weer op het Gotakanaal. Wel passeren we een wat kleiner meer (Viken). Op het stuk na Forsvik passeren we op 1 dag 9 sluizen. Op 29 Juni zijn we bij Sjotorp waar het kanaal eindigt. We hebben er 10 dagen over gedaan. Een unieke ervaring en een prachtige tocht. Overal werden de sluizen vlot bediend met behulpzaam personeel. En met de drukte viel het erg mee.

Sjotorp

We komen nu opnieuw op een groot meer: Vannern. Onze eerste haven hier is Mariestad.